Selecteer een pagina

Een dezer dagen registreert de 5 miljoenste Nederlander zich bij LinkedIn. Wat maakt deze netwerksite voor professionals zo populair? ‘Wij zijn veeltalig en van oudsher een handelsnatie.’

Van alle mogelijkheden die LinkedIn biedt, moet dit de uitzinnigste zijn: buiten het bedrijf om heeft een Amerikaanse ontwikkelaar een app uitgebracht waarmee gebruikers van het professionele netwerk de liefde van hun leven kunnen vinden, of een scharrel voor één nacht. LinkedUp laat gebruikers elkaar op basis van hun profiel anoniem goed- en afkeuren, net als bij de date-app Tinder. ‘Liken’ twee partijen elkaar, dan kunnen ze via LinkedUp chatten en elkaar ontmoeten.

Romantiek zal niet de voornaamste reden zijn waarom vandaag of morgen de 5 miljoenste Nederlander zich inschrijft voor LinkedIn. Wanneer die mijlpaal precies wordt bereikt kan het bedrijf niet zeggen – wereldwijd registreren zich gemiddeld elke seconde twee nieuwe gebruikers. Vaststaat dat Nederland een van de snelste groeimarkten is. In het afgelopen jaar kwamen er een miljoen gebruikers bij.

Hoe is die populariteit te verklaren? Kijk naar de geschiedenis, zegt Lena Olivier, die bij LinkedIn de afdeling leidt die personeelsfunctionarissen de middelen verkoopt om het juiste talent uit het netwerk te vissen. ‘We zijn van oudsher een handelsnatie, gericht op het buitenland. We zijn veeltalig. Bijna iedereen heeft een internetverbinding.’ Die combinatie heeft ertoe geleid dat dat Nederlanders de sociale media – Facebook, Twitter, LinkedIn – massaal hebben omarmd, ook toen het nog even duurde voordat we daarmee in onze moerstaal terecht konden.

Lees de rest van dit artikel uit de Volkskrant op Blendle.