Selecteer een pagina

tips voor personal brandingPersonal branding, wat is het nu eigenlijk en wat doet het voor je? Mensen realiseren zich vaak niet hoe ontzettend belangrijk het voor een carrière is om zichzelf als merk te zien. Je bent natuurlijk wie je bent, maar wees je ook bewust van hoe anderen jou zien. Jouw brand is namelijk niet wat je zegt over jezelf, maar wat anderen over jou zeggen wanneer jij de kamer verlaat.

Een belangrijke eerste stap daarin is: Google jezelf. Kijk of jouw online identiteit strookt met hoe je écht bent en hoe je over twintig jaar herinnerd wilt worden. Dan pas heeft je online aanwezigheid meerwaarde voor jou als professional.

Een sterk personal brand is onmisbaar bij bijvoorbeeld een vruchtbaar sollicitatietraject. Als je weet wie je bent en waar je voor staat, kan je namelijk van tevoren al onderzoeken of een bedrijfscultuur bij je past en of de missie en visie dusdanig mooi zijn, dat jij het bedrijf het beste van jezelf kunt geven.

Praktische tips om te werken aan een sterk eigen merk

Brainstorm

Bedenk: wat maakt jou bijzonder? Waarin blink je uit en wat vind je het allerleukste om te doen? Maar ook: waar ligt je passie? Benadruk alles dat jou ánders dan anderen maakt. Mocht je dit echt een uitdaging vinden, vraag dan eens een goede vriend of collega om iets over jou op papier te zetten.

Bepaal je waarden

Wat vind je belangrijk? Openheid, nauwkeurigheid, creativiteit? Tot jouw personal brand behoren alleen díe waarden die er voor jou écht toe doen. Jouw waarden zijn heel belangrijk voor je persoonlijke merk en de communicatie naar anderen.

Hoe wil je gezien worden?

Je kan je personal brand best iets sturen, zolang je maar authentiek blijft. Bedenk je hoe je wil dat anderen jou zien en onderneem acties die dat beeld ondersteunen.

Maak een personal brand statement

Als je weet wie je bent, wat je belangrijk vindt en waar je talenten en je passie liggen, stel dan een personal statement op. Dat werkt als een reminder naar jezelf maar kan je ook in de headline van je LinkedIn-profiel plaatsen. Dit vergroot de kans dat je door de juiste recruiters wordt gevonden. Omschrijf jezelf bijvoorbeeld als ‘een doortastende projectmanager in de modebranche’ in plaats van ‘accountmanager’.

Laat zien wie je bent

Met de voorgaande tips heb je een belangrijk deel van je personal brand geformuleerd. Door dit beeld te ondersteunen met ‘bewijs’, geef je als professional nog meer inzicht in jouw kennis en kunde. Op LinkedIn kan je bijvoorbeeld projecten, persoonlijke blogs en eventuele prijzen die je hebt gewonnen toevoegen.

Zorg voor actuele content

Zit je middenin dat succesvolle project voor een klant? Maak er content van zodra je het project hebt afgerond. Dan is alles vers, ben je trots en vertel je je verhaal krachtig, authentiek en inspirerend. Ga niet pas content creëren als je het ‘nodig’ hebt tijdens een sollicitatietraject.

Blijf dicht bij jezelf

Als laatste tip: blijf authentiek en geloofwaardig. Vind je dat een flinke dosis creativiteit jou bijzonder maakt? Zorg dan dat je online identiteitit dit ondersteunt.