Selecteer een pagina

merk talentmagneetEmployer branding belangrijk voor aantrekken talent

Als het gaat om het aantrekken van toptalent is er een concurrentiestrijd gaande tussen bedrijven. Maar als je weet en begrijpt hoe je bedrijf wordt gezien door professionals uit jouw doelgroep, dan helpt dat bij het nemen van de juiste stappen om met deze professionals in contact te komen. Je wilt als bedrijf een talentmagneet zijn. Een aantrekkelijke werkgever om voor te werken. Dát betekent werken aan je Employer Branding.

Lagere kosten en minder verloop

Een bedrijf dat investeert in Employer Branding heeft tot 50% lagere wervingskosten per medewerker en verlaagt het verloop van personeel met maar liefst 28%. Maar hoe wordt je als bedrijf nou dat aantrekkelijke talent brand? Hier 8 tips.

1. Start bij de top

Wil je resultaten boeken, zorg dan in de eerste plaats voor een managementteam dat het nut van Employer Branding inziet. Vervolgens gaat het om een zo groot mogelijk draagvlak binnen de organisatie door medewerkers en afdelingen bij de branding te betrekken.

2. Uitstraling

Verplaats je in medewerkers en mogelijke collega’s en analyseer de huidige communicatiemiddelen. Bijvoorbeeld personeelsadvertenties en de aanwezigheid op social media. En wat krijg je te zien als je het bedrijf Googled? Zo krijg je een idee van je uitstraling naar buiten.

3. Monitor continue

Wil je een idee krijgen van hoe de organisatie onder de mensen bekend staat? Luister goed naar wat er wordt gezegd op social media, blogs en fora. Maar onderzoek ook wat er leeft onder jouw doelgroep. Waar hebben zij het over? Waar worden ze blij van? Waar worden talenten door aangetrokken? Waarom blijven zij bij hun huidige werkgever? Wat zijn de kenmerken van die werkgever? Dit onderzoek is een continu proces.

4. Pas je aan

Benader je doelgroep via de voor hen relevante kanalen met een consistente boodschap. Je weet nu immers waar zij zich bevinden, waar zij over praten en waar zij gevoelig voor zijn. Zorg dat je als organisatie dát gedrag vertoont dat je ook terug wilt zien bij (toekomstige) collega’s.

5. Employer brand statement

Stel vervolgens een employer brand statement op. Het employer brand verhaal bevat informatie over de bedrijfscultuur, missie en visie van het bedrijf als werkgever én moet aansluiten bij het corporate verhaal. Toets het statement dan ook altijd bij de eigen medewerkers. Als zij zich daarin herkennen, zit je goed. Een bekend statement is “Just do it” van Nike. Voor mij binnen Linkedin is “Members first” een belangrijk statement.

6. Doelstellingen

Benoem doelstellingen die je met employer branding wilt bereiken. Zoals ‘het verloop van personeel vermindert met 10%’ en ‘de kosten van werving dalen met 30%’.

7. Aanvalsplan

Plan je aanvalsplan. Je employer brand statement geeft aan hoe je wil dat mensen denken over jouw organisatie, maar is dat haalbaar? Welke aanpassingen moet het bedrijf doen om dat te bereiken? En wat heeft het onderzoek onder punt 3 je geleerd over hoe jouw gewenste talenten denken? Daarop pas je je communicatie aan.

8. Ambassadeurs

Wees altijd eerlijk en authentiek als organisatie. Leugens komen uit en niets is schadelijker voor een bedrijf en dus voor het employer brand. De beste ambassadeurs voor het employer brand zijn dan ook de eigen medewerkers. Laat hen zoveel mogelijk vertellen over het bedrijf en de cultuur. Dat vergt lef maar het is wel geloofwaardig. Zorg ervoor dat je als bedrijf zichtbaar bent en zorg voor content die de interesse pakt van je doelgroep. Een bedrijf die dit goed doet is bijvoorbeeld Shell.

Employer branding op LinkedIn

Op LinkedIn zijn er verschillende gratis tools die je als werkgever in kan zetten om de interactie aan te gaan met je gewenste groep van professionals. Denk dan aan een mooie Company Page en meediscussiëren over onderwerpen binnen relevante groepen. Ook zijn er betaalde tools zoals job slots en video en recruitment ads. Maar vergeet vooral ook niet om naar andere social media kanalen te kijken, mits je tijd hebt om dit goed te managen. En bovenal, laat de medewerkers hun verhaal vertellen op hun eigen LinkedIn-profiel, door bijvoorbeeld statusupdates, video’s en blogs.