Selecteer een pagina

Deze succesvolle businessvrouwen leiden een internationaal bedrijf en staan hun mannetje op de werkvloer. Maar daar is wél een leermoment aan voorafgegaan.

Lena Olivier

Vier jaar geleden zette Lena Olivier samen met twee anderen voor LinkedIn het kantoor in de Benelux op. Nu is ze Head of Talent Solutions voor LinkedIn Benelux. Ze neemt haar personeel niet aan op quota, maar op kwaliteit.

“Of het nou om vrouwenquota gaat of om vijftigplussers, het zijn allemaal etiketten voor een gevarieerd personeelsbestand. Dat is een belangrijk speerpunt voor LinkedIn, maar ik heb geleerd dat het vooral belangrijk is dat de persoon goed bij de organisatie past. Ooit liet ik me tijdens een sollicitatiegesprek leiden door de stem in mijn hoofd die zei: ‘Er moeten meer vrouwen in de organisatie komen,’ zonder goed naar de kwaliteiten van de sollicitant te kijken. Voor me zat een fantastische vrouw, dus ik nam haar aan. Achteraf bleek de functie niet bij haar te passen en was het voor beide kanten een teleurstelling.

‘Ik neem nu iemand aan voor een baan in de toekomst’

Ik heb geleerd om niet te letten op quota, maar op kwaliteit: hoeveel mensen met een bepaalde achtergrond hebben we nodig om die ene markt te bedienen? Wat voor type persoon past hierbij? Het gaat mij om de vraag: ‘Can he/she do the job?’ Man, vrouw, jong, oud, zelfs opleiding speelt niet altijd een rol. Kijk naar de groten der aarde: Steve Jobs en Richard Branson zijn drop-outs. Onze industrie, social recruitment en talent rebranding, bestond een aantal jaar geleden nog niet eens. Ik neem nu iemand aan voor een baan in de toekomst. Of dat nou een man of een vrouw is, maakt me niet uit. Het gaat erom dat die persoon perfect bij de beoogde functie past.”

Bron: Cosmopolitan